top of page

KILLAR SOM RIDER

 

I april 2015 satt vi runt fikabordet utanför stallet och kom in på varför det är så få killar som rider i unga år. En person runt bordet berättade om en lovande ung kille med två egna ponnysar som en dag kom hem från skolan och sa att han ville sluta rida för han blev mobbad. Eftersom jag själv har söner varav den ena rider och tävlar så började jag fundera på hur man kan få ridsporten att bli mer accepterad bland killar. Där och då runt fikabordet föddes idén att starta en blogg där vi följer våra killar här på Anneberg där de får bjuda på med- och motgångar i vardagen och på tävling.

 

Jag hoppas kunna peppa andra killar att börja rida, fortsätta med sporten eller bara våga stå upp för att man faktiskt gillar hästar och ridning. Ridsporten är ju på intet sätt någon sport för den fege, det är ett stort djur som ska hanteras, det krävs mod, tålamod, ödmjukhet, styrka och ledarskap för att hålla på med hästar. Egenskaper som rotas i ung ålder och som dom kommer att ha nytta av i hela sitt vuxenliv. Det är dessutom en sport där killar och tjejer oavsett ålder möts på helt lika villkor.

 

Killar och mammor till killar har mailat mig och velat att jag ska lyfta frågan varför det är så mycket bling-bling, rosa och flickkläder i ridsportbutikerna. Det är inte ovanligt att killar på tävling får rosa grimmor, smycken och smink i priser. Det värsta jag hört i prisväg var en årsförbrukning av bindor på en större ponnytävling. Det är små subtila saker som trycks i oss att ridsport i unga år är en sport för tjejer. Kan vi få några tävlingsarrangörer att ha uni-sex priser så har vi i alla fall lyckats med något :)

 

Aldrig hade jag väl trott att detta skulle få en sån stor och snabb spridning, vi har i dag, mars 2016, ca 4300 följare på FB. Flera killar har anslutit och vi har fått två sponsorer. Vi försöker ordna gemensamma träningar där vi träffas en gång per månad i Stockholmsområdet. Det har också gett ringar på vattnet i andra delar av landet, bl a har Lisen Bratt Fredricsson dragit igång med träningar för killar som rider ponny i Skåne. vill ni veta mer om killarna och dess framfart hittar ni dem på www.killarsomrider.se alternativt FB killar som rider.

 

 

Sponsras av:

nipet horse

bottom of page